Къси наеми за чужденци хит на пазара на имоти

“Къси” наеми за чужденци хит на пазара на имотиВсе повече българи печелят добри доходи, като отдават под наем жилищата си на чужденци за кратък период от време. Общо 4258 са регистрираните български имоти в световната онлайн платформа за краткосрочно отдаване на имоти под наем AirBnB, показа справка на “Труд”. Това е със 101% повече спрямо същия период на 2015 г.

Чрез базирания в Калифорния сайт можете да наемете апартамент или къща от частен собственик в 190 държави от цял свят дори за ден или два, като цените са доста по-ниски от хотелите. Регистрираните към момента жилища в платформата са над 2 милиона от 34 000 града, а участниците са над 60 млн. туристи. Любопитен факт е, че в платформата са регистрирани над 1400 замъка, които може да наемете.

За 2015-а броят на чужденците, ползвали български апартаменти, се е увеличил със 173% на годишна база. Българите, намерили дом за отсядане в чужбина чрез услугата, бележат ръст от 145%.

“Отдавам апартамент по този начин. Ако го пусна дългосрочно, не е толкова доходоносно”, казва пред “Труд” Мария Захариева, която предоставя едностаен апартамент в центъра на София.

Средните стойности за България са 45 долара на вечер, като цената зависи от населеното място, в което се намира имотът, от неговия размер и удобствата, които предлага. За сравнение средната цена на хотелска стая за вечер в София е 75 долара, а средният месечен наем на едностаен апартамент е 225 долара.

Димитър Иванов дава под наем едностаен апартамент в София и две къщи в Карловска област. “Отдавам ги от четири месеца и не съм имал никакви проблеми досега. Изкарват се прилични пари, ако успееш да си направиш добра организация и сметка”, коментира Иванов пред вестника.

Платформата за краткосрочно отдаване на жилища под наем е базирана на т.нар. Икономика на споделянето. Тя свързва хора, които отдават стаи, апартаменти или къщи под наем, с такива, които имат нужда от квартира за кратък период от време. Основен критерий за успеха както на отдаването, така и на наемането на апартамент са отзивите в сайта, които оставят и наемателят, и наемодателят. Положителната оценка на наемателите качва рейтинга на апартамента и неговия собственик, а от рецензиите на наемодателите за техните гости зависи дали в бъдеще ще бъдат приети и на други места.

 

 

източник - Ирина Атанасова, труд.бг